okularium.cz Nemoci

Nemoci

S očima mají lidé často nějaké trápení. Zde najdete výběr častých nemocí.

Vetchozrakost (presbyopie) je věkem způsobená nepříjemnost, která se týká všech zkušených lidí, objeví se dříve nebo později. Dáváte si telefon tak daleko od sebe, že Vám ruce nestačí? Nebo jste si již zvětšili písmo?




Šedý nebo zelený zákal?
Podobné pojmenování, avšak jedná se o naprosto rozdílné oční nemoci s odlišnými léčebnými postupy a mírou nebezpečí. První z nich je onemocnění oční čočky, zatímco druhé představuje nemoc, která vede k nevratnému poškození zrakového nervu.
Tato označení se používají od starověku a překvapivě se udržela až do současnosti, přičemž mnoho lidí jednoznačně „ví“, že „ten zelený se nedá operovat“. Toto tvrzení je sice jasné, ale není pravdivé. Chirurgický zákrok je jednou z možností léčby zeleného zákalu. Nicméně starověké přesvědčení má stále svůj pravdivý základ: pokud oko přestane vidět v důsledku zeleného zákalu, žádná operace zrak již neobnoví. Proto je veškeré léčení, včetně chirurgického, preventivní, aby nedošlo k poškození zraku. A právě zde nastává problém. Jelikož zelený zákal obvykle neprojevuje žádné symptomy, je možné jej odhalit bez poškození zraku pouze prostřednictvím preventivního vyšetření.
Podrobněji se na oba typy zákalů podíváme v následujících odkazech.




Syndrom suchého oka je velmi nepříjemným průvodcem života řady lidí, a to stále nižšího věku. Také díky kancelářské práci, počítačům, klimatizaci, pracovním návykům, režimu.




Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je jedním z důvodů, proč je důležité podstoupit preventivní oční vyšetření, neboť první příznaky se mohou objevit již kolem padesátého roku věku. Je také důvodem, proč si občas provést samovyšetření zrakové funkce. Naučte se, jak na to.




Krátkozrakost u dětí se stává čím dál tím větším problémem. Žijeme v době, kdy se množství krátkozrakých dětí prudce zvyšuje a odhady do budoucna ukazují, že kolem roku 2050 bude krátkozraká již polovina celosvětové populace.


Loading